Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Koolhydraten zijn suikers, en dus een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Hoewel alle koolhydraten op dezelfde manier door ons lichaam worden afgebroken tot glucose (suiker), zijn niet alle koolhydraten hetzelfde en slecht voor je. Je kan koolhydraten namelijk onderscheiden in snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. [1] Het verschil tussen deze twee soorten is de snelheid waarmee ze worden afgebroken, en worden opgenomen door het lichaam.

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten, ook wel simpele koolhydraten genoemd, zijn koolhydraten die snel worden afgebroken en hun glucose snel afgeven aan het bloed. Dit leidt tot een snelle stijging van de bloedsuiker, gevolgd door een snelle daling. Het resultaat hiervan is vaak een constant hongergevoel, energiedips en cravings naar alleen nog maar meer suiker. Snelle koolhydraten zijn vaak te vinden in suikerrijke voedingsmiddelen zoals frisdrank, snoep, koekjes en gebak, maar ook:

  • Witte pasta
  • Witte rijst
  • Wit brood
  • Zoet beleg
  • Ijs
  • Vruchtensap
  • Smoothies
  • Honing

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten, ook wel complexe koolhydraten genoemd, zijn koolhydraten die langzaam worden afgebroken en hun glucose langzaam afgeven aan het bloed. Dit leidt tot een geleidelijke stijging van de bloedsuiker, gevolgd door een langzamere daling. Langzame koolhydraten zijn vaak te vinden in groenten, fruit en peulvruchten (bijv. bonen, erwten, linzen), maar ook:

  • Volkorenbrood
  • Volkorenpasta
  • Zilvervliesrijst
  • Quinoa
  • Havermout
  • Volkoren graanproducten
  • Melk
  • Yoghurt
  • Kwark

Gezondheidsvoordelen langzame koolhydraten

Er zijn veel gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van langzame koolhydraten. Het lichaam doet er langer over om deze te verteren. Langzame koolhydraten bevatten namelijk over het algemeen meer vezels, die bijdragen aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel. Daarnaast remmen ze de opname van glucose, wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek blijkt ook dat je door het eten van langzame koolhydraten, minder kans hebt op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Vermijd veel snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden snel afgebroken tot glucose (suiker). Overtollige koolhydraten worden opgeslagen als vetweefsel, wat leidt tot overgewicht. Het eten van veel koolhydraten kan ook leiden tot een hoge bloedsuiker, met als gevolg een verhoogd risico op diabetes type 2. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid snelle koolhydraten die je eet en deze te beperken, terwijl je langzame koolhydraten toevoegt aan je dagelijkse voeding. Dit kun je bijvoorbeeld heel simpel doen door te beginnen met het vervangen van witte producten door volkoren producten en meer groente en fruit te eten.Β 

 

Bronnen:

[1] β€˜Koolhydraten’, via: Diabetesfonds.nl