Je let goed op je voeding, je eet iedere dag groente en fruit, je bent misschien zelfs (meer) gaan sporten en toch val je niet af. Iets wat heel frustrerend kan zijn en waar veel mensen tegenaan lopen. Maar hoe komt het eigenlijk dat je ondanks al je inspanningen geen gewicht verliest? Hieronder een lijstje met 10 belangrijke redenen waarom afvallen niet lukt.

1. Je eet gezond maar teveel 

Doordat een product gezond is wil het niet zeggen dat je er onbeperkt van kunt eten. Ieder product bevat namelijk calorieën, óók gezonde producten. En om af te vallen is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Het kan dus goed zijn dat je wel gezond eet, maar door de hoeveelheden of grote porties teveel calorieën binnenkrijgt waardoor afvallen niet lukt. 

2. Je hebt veel last van stress

Stress is een echte boosdoener tijdens het afvallen. Door langdurige stress maakt je lichaam namelijk bepaalde stofjes zoals cortisol aan, wat leidt tot minder vetafbraak. Daarnaast kan stress er ook voor zorgen dat je last krijgt van eetbuien. Want wanneer je gestrest bent, heb je soms sneller behoefte aan zoetigheid en is het moeilijk om je in te houden. Het is dus belangrijk om de stress te verminderen en je meer te ontspannen. Ga dingen doen die je leuk vindt en waar je plezier uit haalt. Lees bijvoorbeeld een boek, ga een stuk wandelen, luister muziek of ga tuinieren.

3. Je slaapt te weinig

Ook slaaptekort kan ervoor zorgen dat afvallen niet lukt. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die te weinig slapen meer kans hebben om aan te komen. [1] Dit wordt veroorzaakt door de aanmaak van hormonen die zorgen voor meer vetopslag. Daarnaast zorgen deze hormonen ervoor dat je meer trekt hebt. Mensen die overdag moe zijn door te weinig slaap, hebben meer zin in (ongezond) eten omdat ze op zoek zijn naar energie. 

4. Je bent (meer) gaan sporten

Zie je ondanks het sporten het getal op de weegschaal maar niet naar beneden gaan? De kans is groot dat je met het sporten spiermassa hebt opgebouwd en daarom het afvallen niet lukt. Spieren wegen namelijk meer dan vet. [2] Laat het getal op de weegschaal je dus ook zeker niet ontmoedigen. Wist je bijvoorbeeld dat je door veel spiermassa meer calorieën verbrandt, ook in rust? 

Omdat de stofwisseling in rust voor 60 tot 80% bepalend is voor de hoeveelheid calorieën die iemand op een dag verbruikt, is het opbouwen van spiermassa een slimme manier wanneer je wilt afvallen. Naast de positieve effecten op het lichaam heeft sporten ook een gunstig effect op de geestelijke gezondheid. Sporten vermindert namelijk stress en zorgt voor meer energie. Wil je meer weten over sporten en afvallen? Lees dan eens mijn artikel ‘Afvallen met sporten: zo doe je dat‘.

5. Je beweegt te weinig

Zoals je hebt gelezen kan het zijn dat afvallen niet lukt omdat je spiermassa aanmaakt met sporten. Daarentegen kan het ook goed zijn dat afvallen niet lukt omdat je juist te weinig beweegt. In principe is sporten niet perse nodig om af te vallen, want het enige wat je hoeft te doen is minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Echter is het wel zo dat wat iemand niet gebruikt, wordt afgebroken door het lichaam. Dus hoe minder je beweegt, hoe minder spierweefsel. En hoe minder spierweefsel, hoe minder calorieën je verbruikt. Een kilo minder spierweefsel scheelt al snel 30 – 35 kcal minder per dag die verbrand worden. Dit lijkt misschien niet veel, maar dit kan in een jaar tijd leiden tot een toename van 1 kilo in vet.

6. Je krijgt veel calorieën binnen door (fris)drank

Drink jij graag wijn, vruchtensap, frisdrank of smoothies? Wanneer je veel suikerhoudende drank drinkt krijg je (ongemerkt) veel calorieën binnen. Probeer dit soort dranken dan ook zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen door zwarte koffie, zwarte thee, groene thee, kruidenthee of water. [3] Indien je toch een keer zin hebt in een glas frisdrank, kies dan voor een light of zero variant, deze bevatten weinig tot geen calorieën. Voorbeelden hiervan zijn Cola zero, Sprite of Slimpie (limonade). Maar ook voor deze dranken geldt: drink het met mate. Dit soort dranken geven namelijk een zoete smaak, waardoor je alsnog zin kunt krijgen in andere zoete dingen. 

7. Je denkt dat je gezond eet

Voor je gevoel maak je gezonde keuzes en toch val je niet af. Vaak komt dit doordat je minder gezond eet dan je denkt. Tegenwoordig schreeuwen veel verpakkingen dat het minder vet of suiker bevat. Maar dit wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk een gezonder product is of dat er minder calorieën in zitten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld light chips. Op de verpakking staat namelijk dat het minder vet bevat wat de indruk wekt dat het een gezonder product is. Maar wanneer je de verpakking goed leest, kom je erachter dat het over het algemeen net zoveel calorieën als normale chips bevat. Dit komt omdat het aantal koolhydraten in dit product vaak veel hoger is. Check daarom altijd de voedingswaarden van een product, en laat je niet misleiden door de dingen die je op de voorkant van een verpakking ziet staan.

Daarnaast kan het ook zijn dat je niet voldoende kennis hebt over gezonde voeding. Wist je bijvoorbeeld dat kaas een gezond product is en dat het in de Schijf van Vijf staat, maar dat er per product een groot verschil zit in voedingswaarden? 48+ kaas bevat per 100 gram bijvoorbeeld zo’n 100 calorieën meer dan 30+ kaas. Als je wilt afvallen is het beter om te kiezen voor de magere kaas die minder calorieën bevat, zoals: 10+, 20+ of 30+ kaas. Daarnaast zijn hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas ook een gezonde optie. Naast dat deze kazen minder calorieën bevatten, bevatten ze ook minder verzadigd vet wat beter is voor de gezondheid. Verzadigd vet verhoogt namelijk het cholesterolgehalte, waardoor hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Ook zorgt een teveel aan vet voor een positieve energiebalans (je krijgt meer calorieën binnen dan je verbruikt), waardoor je in gewicht aankomt. 

8. Je drinkt te weinig water

Water zorgt er niet alleen voor dat je gehydrateerd blijft, het helpt ook uitstekend bij het afvallen. Wanneer je een glas water drinkt voordat je gaat eten, zul je merken dat je sneller vol zit waardoor je minder eet. Daarnaast wordt honger ook nog wel eens verward met dorst. Bijvoorbeeld omdat je maag knort of omdat je een leeg gevoel in je buik hebt. Echter wil dit niet zeggen dat je ook echt honger hebt en moet eten. Heb je bijvoorbeeld net gegeten en nog steeds een gevoel van honger? Dan kan het goed zijn dat je dorst hebt en meer moet drinken. [4]

9. Je eet onbewust meer dan je denkt

Afvallen lukt niet omdat je onbewust meer eet dan je denkt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het voorproeven tijdens het eten koken of aan het smeren van pindakaas op je boterham. Pindakaas is gezond maar bevat ook veel vet. Een flinke laag pindakaas op brood kan er dus voor zorgen dat je op een dag zomaar een paar extra honderd calorieën binnenkrijgt. En laat dat nou net iets zijn wat je niet wilt wanneer je aan het afvallen bent. 

Een ander voorbeeld zijn noten, ze zijn enorm gezond maar bevatten naast ijzer, vitamine E en vitamine B1 [5] ook erg veel calorieën. Wist je dat een handje noten (25 gram) de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is, maar dat een handje noten in werkelijkheid vaak maar een paar noten zijn?

10. Je energieverbruik is afgenomen

Een andere reden waarom afvallen niet lukt is omdat je energieverbruik is afgenomen. Bijvoorbeeld omdat je minder beweegt of omdat je bent afgevallen. Afvallen zorgt er namelijk voor dat je minder calorieën nodig hebt. Want hoe kleiner je lichaam is, hoe minder calorieën je lichaam verbruikt. Als je bijvoorbeeld afvalt op 1600 calorieën per dag en na een tijdje nog steeds 1600 calorieën per dag eet terwijl je lichaam minder calorieën nodig heeft, zul je minder snel of niet meer afvallen. Wil je wel weer afvallen? Dan zul je je calorie inname verder moeten verlagen of meer moeten bewegen.

Samenvatting

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende redenen waarom afvallen niet lukt. Uiteindelijk komt het er meestal op neer dat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Je zal je calorie inname dus moeten verlagen of meer moeten gaan bewegen. Kijk daarnaast ook eens naar de producten die je gebruikt, zijn ze allemaal wel even gezond? Voor meer informatie over gezonde producten, lees mijn artikel ‘8 gezonde voedingsmiddelen met veel calorieën’ eens. 

Hulp bij afvallen 

Lukt het afvallen maar niet? Als gewichtsconsulent help ik jou met afvallen d.m.v. gewoon lekker en gezond eten, zonder een dieet te volgen. Samen brengen we je huidige eetpatroon in kaart en kijken we welke stappen nodig zijn voor een gezondere leefstijl. We gaan op zoek naar je valkuilen en bedenken een plan van aanpak hoe hiermee om te gaan.

Bronnen:
[1] ‘Hoe slaapproblemen tot overgewicht kunnen leiden’, via: Nu.nl
[2] ‘Ik sport veel, maar ik val niet af. Hoe kan dat?’, via: Voedingscentrum.nl 
[3] ‘Maakt light-frisdrank dik?’, via: Voedingscentrum.nl
[4] ‘Hoe herken je het verschil tussen honger en dorst?’, via: Rtlnieuws.nl
[5] ‘Noten’, via: Voedingscentrum.nl

post-img
Prev post

Toast met avocado, ei en kerriepoeder

Next post

Is suiker slecht voor je? De feiten op een rij

post-img