Als BGN gewichtsconsulent met een specialisatie in emotie-eten, help ik je graag met onderzoeken waar de oorzaak van jouw emotie-eten vandaan komt. Bovendien volg je geen dieet, maar gaan we samen aan de slag om het emotie-eten onder controle te krijgen en focussen we op het creëren van een gezonde levensstijl.
Wat is emotie-eten?
Grijp je bij een tegenslag of stressvolle situatie snel naar eten? Of heb je na een vervelende gebeurtenis enorm veel zin in iets lekkers? Emotie-eten is een middel om negatieve gevoelens even aan de kant te schuiven.
Mensen met verdriet, boosheid of stress grijpen naar eten voor comfort of veiligheid. Je dempt als het ware je emoties en gevoelens door te eten. En dit gebeurt terwijl je eigenlijk helemaal geen honger hebt. Tijdens een emotionele eetbui voel je even een moment van rust en ontspanning, en daarna volgt vaak een schuldgevoel waardoor je je nog slechter voelt. Zo raak je dus eigenlijk in een vicieuze cirkel van negatieve gevoelens.
Dit zijn kenmerken van emotie-eten:
- Je eet als je je moe, boos, onzeker of blij voelt
- Eten is een afleiding
- Het is lastig om te stoppen met eten
- Na het eten voel je een schuldgevoel of heb je spijt
Hoe ontstaat emotie-eten?
Daarnaast wordt eten vaak als beloning gebruikt, bijvoorbeeld wanneer een kind lief is geweest. Of wanneer een kind verdrietig is of valt en zich pijn doet, krijgt het een snoepje als troost. Het kind kan daardoor leren dat het zijn gevoelens van verdriet, pijn, angst of schrik niet mag uiten. Het snoepje kan daarmee in de plaats komen van een troostende arm of een knuffel.
We leren dus eigenlijk al van jongs af aan dat eten ons een goed gevoel geeft. Eten kan daarom beter niet als beloning of oplossing gezien worden, en zeker niet gekoppeld worden aan emoties als pijn, verdriet of boosheid. Doe je dit wel? Dan kan dit zorgen voor emotie-eten of zelfs een eetstoornis op latere leeftijd.
Emotie-eten ontstaat sneller bij kinderen waarvan de ouders zeer lijngericht eten. Want hoe meer regels en verboden producten, hoe groter de kans op overeten. Het verbieden van (ongezonde) producten zorgt er namelijk voor dat kinderen het juist gaan eten, ook als ze helemaal geen honger hebben. Ze eten de producten stiekem als ze alleen of met vriendjes zijn, omdat ze het thuis niet mogen.
Hoe herken je emotionele eetbuien?
Hoewel je soms niet doorhebt dat je last hebt van emotionele eetbuien, zijn er wel een aantal punten waar je ze aan kunt herkennen, zoals:
- Je hebt ineens een gevoel van honger, terwijl normale honger langzaam opbouwt.
- Je snakt naar een specifiek product zoals kaas, chips of chocola.
- Je honger ontstaat door een emotie. Blijkbaar heb je eerder op de dag iets meegemaakt waardoor je nu zin hebt om te eten. Ook de gedachten aan bepaalde situaties of gebeurtenissen in het verleden kunnen dit veroorzaken.
- Je hebt honger, je wilt iets eten en je wilt het nú. Het maakt niet uit of je er speciaal voor naar de winkel moet.
- Je eet door, ondanks dat je vol zit. Door het blije of ontspannen gevoel wat je krijgt lukt het je niet om te stoppen met eten.
- Na de eetbui heb je spijt en voel je je schuldig.
Hulp nodig bij afvallen ?
Wat kun je doen tegen emotie-eten?
Het is belangrijk om de oorzaak van jouw emotionele eetbuien te achterhalen. In welke situatie eet jij te veel? Op de bank na een lange werkdag? Of na een stressvolle situatie? Iedereen ervaart wel een keer een eetbui. Maar als dit meerdere keren in korte tijd voorkomt, is het verstandig om hulp te zoeken. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een eetstoornis.
BGN gewichtsconsulent gespecialiseerd in emotie-eten
Samen onderzoeken we waar de oorzaak van jouw emotie-eten ligt en gaan we aan de slag met het analyseren van jouw levensstijl. Je leert waar je gevoelens vandaan komen en hoe je het emotie-eten stap voor stap kunt tegengaan.
Bovendien ben ik een gediplomeerd BGN gewichtsconsulent, wat betekent dat al mijn adviezen wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ik ga je geen strenge voedingsschema’s geven en je hoeft ook geen dieet te volgen: samen onderzoeken we hoe we jouw levensstijl op een leuke manier kunnen verbeteren.
Hoe ziet een traject eruit?
Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan. Dan kun je me alles vragen. Woon je niet in de buurt of heb je een volle agenda? Dan doen we de consulten via Skype of WhatsApp Video. Samen creëren we een gezonde levensstijl!
Gratis kennismakingsgesprek
Vraag gratis en vrijblijvend een telefonisch kennismakingsgesprek (15 min) aan, zodat je al je vragen aan mij kunt stellen en we elkaar alvast beter kunnen leren kennen. Wil je meer weten over de vergoedingen of kosten voor een (online) traject? Bekijk dan mijn tarieven pagina.