Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Overgewicht is een groeiend probleem. Het ontstaat vaak door een combinatie van te weinig beweging en een ongezond eetpatroon (veel suikers en vet). Hierdoor heeft maar liefst 50% van de volwassen Nederlanders momenteel overgewicht, waarvan bijna 14% ernstig overgewicht (obesitas) heeft. [1] Overgewicht brengt nogal wat risico’s met zich mee, in deze blog ontdek je wat deze risico’s zijn.

Hart- en vaatziekten

Het hart- en vaatstelsel is een van de belangrijkste organen die door overgewicht worden aangetast. Overgewicht verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten, beroertes en arteriosclerose (slagaderverkalking). Bovendien kan het ook leiden tot een verhoogde bloeddruk en verhoogde cholesterolwaarden, die beiden de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is een andere ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door overgewicht. Wanneer iemand te zwaar is, wordt de insulineresistentie verhoogd, wat betekent dat het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Dit leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel, die op termijn kan leiden tot type 2 diabetes. Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties, zoals het ontstaan van infecties in de voeten of onderbenen, nierziekten, blindheid, hart- en vaatziekten en zenuwbeschadiging.

Kanker

Kanker is ook een ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door overgewicht. Wanneer iemand teveel weegt, verhoogt de kans op bepaalde soorten kanker, zoals: borstkanker, baarmoederhalskanker, slokdarmkanker, dikke darmkanker, nierkanker, alvleesklierkanker, eierstokkanker en mogelijk ook op prostaatkanker. [2] Dit komt doordat overgewicht de productie van hormonen zoals oestrogeen en testosteron in de war schopt. Deze hormonen hebben invloed op de groei van tumoren, waardoor het risico op kanker toeneemt.

Ademhalingsproblemen

Overgewicht beïnvloedt de ademhaling(swegen). Vet hoopt zich vaak op rondom de nek waardoor de keel en luchtpijp worden vernauwd. Ook ontstaat er extra druk op de longen, waardoor de lichaamscellen minder zuurstof krijgen, met als gevolg kortademigheid. Daarnaast wordt het risico op slaapapneu vergroot. [3]

Gewrichts- en rugklachten

Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van gewrichts- en rugklachten. De rug moet het extra gewicht met zich meedragen, waardoor er meer druk op de wervelkolom komt te staan. Door te weinig beweging worden de spieren steeds zwakker. Het gevolg hiervan is een pijnlijke rug. Ook kunnen gewrichtsklachten (zoals artrose) ontstaan door overgewicht. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke voeten, knieën en heupen. 

Psychologische aandoeningen

Overgewicht kan ook leiden tot psychische aandoeningen, zoals depressie en een laag zelfbeeld. Mensen met overgewicht worden soms geconfronteerd met discriminatie of sociale uitsluiting, wat invloed heeft op de mentale gezondheid. Bovendien kunnen ze moeite hebben met het uitoefenen van bepaalde activiteiten, wat hun (sociale) leven kan beïnvloeden. 

Risico’s van overgewicht beperken

Zoals je hebt kunnen lezen brengt overgewicht nogal wat risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk een gezond gewicht te bereiken. Dit doe je door gezond te eten en voldoende te bewegen, zodat je op een gezonde manier kunt afvallen. Wanneer je afvalt, zul je merken dat je meer energie krijgt, een betere weerstand ontwikkelt en misschien weer beter de dingen kunt doen die je leuk vindt. Daarnaast is de kans dat je één (of meerdere) van bovenstaande ziektes of aandoeningen ontwikkelt, een stuk kleiner.

 

Bronnen:

[1] ‘Cijfers en feiten overgewicht’, via: Loketgezondleven.nl

[2] ‘Kanker’, via: Voedingscentrum.nl

[3] ‘Slaapapneu en overgewicht’, via: Obesitaskliniek.nl