Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BMI staat voor Body Mass Index. De BMI wordt vaak gebruikt voor het bepalen van de gezondheid van een persoon, gebaseerd op lengte en gewicht. Het wordt gebruikt om te bepalen of iemand ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht heeft. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. [1]

BMI berekenen

Je BMI kun je berekenen met de volgende formule: gewicht in kg / (lengte in meters x lengte in meters). Als je bijvoorbeeld 70 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 70 / (1,70 x 1,70) = 24,2.

BMI tabel

Nadat je je BMI hebt berekend, kun je aan de hand van onderstaande tabel bepalen of je een gezond gewicht hebt.

< 18,5 Ondergewicht
18,5 - 25 Gezond gewicht
25 - 30 Overgewicht
30 - 35 Obesitas
35 > Morbide obesitas

Ondergewicht

Mensen met een BMI onder de 18,5 wordt beschouwd als ondergewicht. Dit kan het gevolg zijn van ondervoeding, een eetstoornis of een medische aandoening. Ondergewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals: uitblijven van de menstruatie, haaruitval, lage bloeddruk of beschadiging van organen door een tekort aan voedingsstoffen.

Gezond gewicht

Mensen met een BMI tussen de 18,5 en 25 wordt beschouwd als gezond gewicht. Ga dus vooral zo door! Een gezond gewicht is enorm belangrijk, omdat je meer energie hebt en een betere weerstand. Daarnaast heb je veel minder kans op het ontwikkelen van verschillende ziektes en aandoeningen, zoals: diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker.

Overgewicht

Een persoon met een BMI tussen de 25 en 30 wordt beschouwd als overgewicht. Dit kan het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl, zoals te weinig beweging en ongezonde voeding. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en gewrichts- en rugklachten.

Obesitas

Een persoon met een BMI boven de 30 wordt beschouwd als obesitas. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals: hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsproblemen, veel transpireren, kanker en galstenen. Hetzelfde geldt voor mensen die een BMI boven de 35 (morbide obesitas) hebben. Ook zij hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van deze ziektes en aandoeningen.

Hoe betrouwbaar is je BMI?

Het is belangrijk om te weten dat de BMI lang niet altijd iets zegt over je gezondheid. De BMI is namelijk gebaseerd op lengte en gewicht, en houdt dus geen rekening met je lichaamssamenstelling. Iemand die aan krachttraining doet, kan door het gewicht van meer spiermassa bijvoorbeeld uitkomen op een hogere BMI (25-30). Op basis van de BMI zou je dus zeggen dat deze persoon overgewicht heeft, terwijl een meting van de taille en vetpercentage laat zien dat hij of zij een gezond lichaam heeft, zonder overgewicht.

Schakel een diΓ«tist of gewichtsconsulent in

BMI is een eenvoudige manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Maar zoals je hebt kunnen lezen, is het niet altijd een betrouwbare weergave van de gezondheid, omdat het geen rekening houdt met factoren zoals spiermassa of vetpercentage. Het is daarom aan te raden een arts, diΓ«tist of gewichtsconsulent in te schakelen, zodat zij kunnen kijken of je daadwerkelijk een gezond gewicht hebt. Als blijkt dat je overgewicht hebt, kunnen zij je begeleiden bij het bereiken van een gezond gewicht. Twijfel je wie je het beste kunt inschakelen? Lees dan meer over: het verschil tussen een diΓ«tist en gewichtsconsulent.

Bronnen:

[1] β€˜Heb ik een gezond gewicht?’, via: Voedingscentrum.nl