Wat is het verschil tussen een diëtist en gewichtsconsulent? Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Want wanneer je wilt afvallen, kun je dan het beste een diëtist of gewichtsconsulent bezoeken? Of misschien zelfs een voedingsdeskundige of voedingscoach? De meeste mensen weten wel dat ze zich allemaal bezighouden met voeding, maar niet waar nou precies het verschil in zit. In deze blog ontdek je op welk vlak al deze beroepen van elkaar verschillen en voor welke consulent of coach je het beste kunt kiezen in jouw situatie.
Gewichtsconsulent
Een gewichtsconsulent begeleid gezonde mensen met overgewicht. Wanneer je om medische redenen moet afvallen, mag een gewichtsconsulent je niet begeleiden en zal deze je doorverwijzen naar de huisarts of een diëtist. Omdat gewichtsconsulent geen beschermde titel is, mag iedereen zich zo noemen. Ook mensen die hier geen opleiding voor hebben gevolgd. Het wil dus niet altijd zeggen dat je bij iedere gewichtsconsulent ook automatisch goede, gekwalificeerde begeleiding ontvangt.
Het is daarom aan te raden een gewichtsconsulent te zoeken die is aangesloten bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Dit houdt in dat de gewichtsconsulent een erkende opleiding heeft gevolgd en werkt volgens de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Gewichtsconsulenten die zijn aangesloten bij de BGN, zijn ook verplicht om zich regelmatig te laten bij- en nascholen. Hierdoor zijn ze altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast kun je voor een BGN gewichtsconsulent vaak een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende verzekering. [1] Voor gewichtsconsulenten die geen erkende opleiding hebben gevolgd en niet zijn aangesloten, geldt dit helaas niet.
Diëtist
Een diëtist heeft de vierjarige HBO studie ‘Voeding & Diëtetiek’ gevolgd. Diëtist is een beschermd beroep, wat inhoudt dat alleen mensen met een diploma zichzelf zo mogen noemen. Daarnaast zijn bijna alle diëtisten ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Zij begeleiden dus vooral mensen die speciale voeding nodig hebben om medische redenen, zoals: diabetes, darmklachten, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of voedselallergieën. Een vergoeding voor een diëtist is vaak mogelijk vanuit de basisverzekering. Je krijgt dan een vergoeding voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar. [2] Onthoud wel dat je bij de basisverzekering vaak eerst nog het eigen risico moet betalen. [3]
Voedingsdeskundige
Een voedingsdeskundige heeft de opleiding Voeding & Gezondheid afgerond. Voedingsdeskundige is geen beschermde titel, wat betekent dat iedereen zich zo mag noemen. Ook mensen zonder diploma. Een voedingsdeskundige doet wetenschappelijk onderzoek en geeft mensen advies over gezonde voeding. De consulten voor een voedingsdeskundige worden niet vergoed.
Voedingscoach
Hoewel voedingscoach geen officieel beroep is, kan een voedingscoach jou helpen jouw persoonlijke doelen te behalen. Een voedingscoach heeft namelijk een coachende en adviserende rol op het gebied van voeding. Wat precies het verschil is tussen een voedingsdeskundige en voedingscoach? Dat hangt heel erg af van de opleiding die deze persoon heeft gevolgd (als deze persoon überhaupt een opleiding heeft gevolgd). Omdat voedingscoach geen beschermde titel is, kan iedereen die dat wil zichzelf zo noemen. Dit zegt dus niks over de kennis of ervaring die deze persoon heeft. Een vergoeding is daarom helaas ook niet mogelijk.
Wie past bij je?
Zoals je hebt gelezen zijn de meeste beroepen niet beschermd. Dit betekent dat ook mensen zonder opleiding of ervaring zichzelf deskundige, consulent of coach mogen noemen. Indien je op zoek bent naar iemand die jou kan begeleiden tijdens het afvallen en wilt kiezen voor kwaliteit, ga dan op zoek naar iemand die een erkende opleiding heeft gevolgd en die bij je past.
Door lidmaatschap van een beroepsvereniging zoals de BGN, kun je rekenen op wetenschappelijk onderbouwd advies. [4] BGN gewichtsconsulenten werken namelijk niet met afslankproducten of supplementen, maar helpen je af te vallen door gewoon gezond te eten. Heb je een medische aandoening? Dan is het aan te raden een diëtist te bezoeken. Deze mag jou advies over voeding geven, speciaal gericht op de ziekte of aandoening die je hebt.
Wie ik ben
Ik ben gediplomeerd gewichtsconsulent en heb mij aangesloten bij de BGN. Dagelijks begeleid ik vrouwen (vanaf 18 jaar) vanuit mijn praktijk (en online) naar een gezond gewicht, zonder een dieet te volgen. Tijdens het traject starten we met een intakegesprek waarbij we je eet- en leefpatroon in kaart brengen. Op basis daarvan geef ik je voedingsadvies op maat, want geen enkel mens of lichaam is hetzelfde. Tussen de gewone eetmomenten door zullen we bewust ruimte inlassen voor minder verantwoorde keuzes, omdat je op een verjaardag soms ook gewoon een lekker stuk taart moet kunnen eten. Het draait tenslotte allemaal om het vinden van de juiste balans. Laat mij daarom in grote lijnen het pad voor je uitzetten, zodat je enkel hoeft te volgen!
Bronnen:
[1] ‘Vergoeding via je zorgverzekering’, via: Gewichtsconsulenten.nl
[2] ‘Dieetadvies (2022)’, via: Zorgwijzer.nl
[3] ‘Wanneer wordt voedingsadvies vergoed?’, via: Voedingscentrum.nl
[4] ‘Bezoek de gewichtsconsulent’, via: Gewichtsconsulenten.nl