Is suiker slecht voor je? De feiten op een rij

Suiker is al jaren een veelbesproken onderwerp. Want is suiker een dikmaker? En is het nou wel of niet slecht voor je? Om te beginnen zijn suikers een koolhydraat en dus van nature aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, zoals groente en fruit. Volledig zonder suiker leven is dus vrijwel onmogelijk, aangezien dit soort voedingsmiddelen ook andere voedingsstoffen bevatten die we nodig zijn voor onze gezondheid. Om je wat meer duidelijkheid te geven vind je in dit artikel meer informatie over wat suiker met je lichaam doet, hoe je lichaam het verwerkt, het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten, het verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers en welke producten veel suiker bevatten.

Hoe wordt suiker opgenomen in je lichaam?

Alle soorten suiker worden door ons lichaam op dezelfde manier verwerkt. [1] Het lichaam maakt dus geen onderscheid in verschillende soorten suiker en herkent niet of de suiker uit een appel of een koekje komt. Hoe dat precies zit? Alle soorten suiker wordt door ons lichaam omgezet in glucose. Doordat glucose in het bloed terecht komt stijgt de bloedsuiker. De alvleesklier maakt vervolgens insuline aan om de bloedsuiker weer te laten zakken. Is de bloedsuiker te laag? Dan produceert het lichaam glucagon om deze te laten stijgen. Op deze manier probeert het lichaam de bloedsuiker op peil te houden.

Wat doet suiker met je lichaam?

Suiker is een koolhydraat en dus een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Daarnaast zorgt suiker voor de zoete smaak in eten. Bij het eten van zoetigheid komt er dopamine in de hersenen vrij, het stofje waar je een blij gevoel van krijgt en een gevoel van beloning. Omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt aangesproken ontstaat vaak de behoefte naar nog meer zoetigheid. [2]

Is suiker verslavend?

Suiker kan verslavend werken, hoewel het eigenlijk helemaal geen echte verslaving is. Want op het moment dat je geen suiker meer zou eten zou je geen ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals dit bij drugs of alcohol wel het geval is. Wel is het zo dat wanneer je suiker eet, je bloedsuikerspiegel stijgt. En als deze eenmaal gezakt is vraagt je lichaam alleen maar om nog meer suiker, waardoor je blijft eten. Dit proces wordt veroorzaakt door de snelle suikers. Deze zorgen namelijk voor hoge pieken en snelle dalingen waardoor cravings ontstaan.

Snelle suikers in producten

Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en als je er teveel van eet, vetopslag. Hieronder een lijstje van producten met snelle koolhydraten:

  • Koek
  • Snoep
  • Gebak
  • Honing
  • Frisdrank
  • Smoothies
  • Vruchtensap
  • Siroop
  • Sauzen
  • Producten van wit meel, zoals: brood, pasta en rijst
  • Zoet beleg, zoals: jam, chocoladepasta, hagelslag

Gevolgen van teveel snelle suikers

Een groot gevolg van teveel snelle suikers is overgewicht, insulineresistentie en uiteindelijk dus ook diabetes type 2. Daarnaast kan het zorgen voor:

  • Vermoeidheid
  • Veel zoete trek gedurende de dag
  • Opgeblazen gevoel
  • Energiedips
  • Weinig concentratie
  • Slechte huid

Langzame koolhydraten

Om bovenstaande klachten te voorkomen is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kan je doen door te kiezen voor langzame koolhydraten, zoals: volkoren rijst, volkoren pasta, volkoren brood, havermout, peulvruchten, yoghurt en melk. Omdat deze producten hun glucose langzaam afgeven aan het bloed, houd je je bloedsuikerspiegel stabiel, voel je je een stuk energieker gedurende de dag én heb je niet constant behoefte aan nog meer zoetigheid en suikerrijke producten. [3]

Word je dik van suiker?

Van suiker word je niet dik, tenzij je er teveel van binnenkrijgt. Wanneer je teveel koolhydraten eet, worden de overtollige koolhydraten namelijk opgeslagen als vetweefsel wat leidt tot overgewicht. Daarnaast kan bij een overmatige inname van slechte koolhydraten en suikers de alvleesklier overbelast raken en is er een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit wil niet zeggen dat je koolhydraten volledig moet vermijden. Koolhydraten hebben we namelijk nodig voor energie en andere belangrijke processen in ons lichaam. Het Voedingscentrum adviseert daarom om 40 – 70% van onze totale energie uit koolhydraten te halen.

Natuurlijke suikers vs. toegevoegde suikers

Natuurlijke suikers zijn suikers die van nature aanwezig zijn in een product (bijvoorbeeld groente, fruit en zuivelproducten, zoals yoghurt en melk). Toegevoegde suikers zijn de suikers die je terugvindt in o.a. koek, snoep en gebak. Het verschil is dat in tegenstelling tot snoep, producten zoals groente en fruit naast suiker ook een hoop vezels, vitamines en mineralen bevatten. Daarnaast zijn toegevoegde suikers snelle suikers en is het dus beter om deze zoveel mogelijk te vermijden. Dit betekent dus geen hagelslag op brood of door je kwark, yoghurt met een smaakje, vruchtensap, smoothies of granola meer bij het ontbijt. Want juist deze producten zorgen voor een snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam de hele dag vraagt om alleen nog maar meer suiker.

Samenvatting

Koolhydraten zijn suikers en worden allemaal op dezelfde manier door ons lichaam verwerkt. Van suiker zelf word je niet perse dik, tenzij je er teveel van binnenkrijgt. Producten met langzame koolhydraten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. De snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging en daling, waardoor je lichaam alleen maar om nog meer suiker vraagt en je dus de hele dag zin hebt in zoetigheid. Benieuwd welke producten gezond zijn? Op mijn blog vind je genoeg informatie en gezonde recepten.

Bronnen:
[1] ‘Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers?’, via: Voedingscentrum.nl
[2] ‘Wat doet suiker met je hersenen?’, via Diabetesfonds.nl
[3] ‘Koolhydraten’, via: Diabetesfonds.nl

post-img
Vorig bericht

Afvallen lukt niet: 10 belangrijke redenen

Volgende bericht

Gezonde avocadospread met tomaat, ui en peper

post-img